“Werken als Anna-buddy levert onvergetelijke momenten op”
Helma - Anna Buddy (vrijwilliger)
“De meesten vinden het fijn om even met een Anna-buddy te kletsen”
Anna-buddy bij het Anna, wat houdt dat vrijwilligerswerk precies in?
“Een dagdeel in de week maak ik een praatje met kwetsbare ouderen die in het Anna verblijven. We krijgen van de (geriatrie) verpleegkundige altijd een lijstje met namen van cliënten, die ons bezoek waarderen. Zij kunnen wel een leuk gesprek, spelletje of wandeling gebruiken. Bij de één zit ik 40 minuten, bij de ander een kwartiertje. Het is maar net waar behoefte aan is.”
Hoe start je zo’n gesprek?
“Ik begin – verrassend genoeg - nooit met de vraag hoe het met iemand gaat. Want dan vertellen ze vaak het medische verhaal. En dat is niet nodig, dat verhaal wordt al de hele dag verteld. Meestal begin ik met: ‘ik kom even een praatje met u maken’, of: ‘mag ik er gezellig bij komen zitten?’. Ook wijs ik vaak naar een foto met dierbaren en vraag daarnaar. De meeste mensen vinden het fijn om even te kletsen. En als ze (te) ziek zijn of niet willen, dan is dat natuurlijk ook goed. ”
Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
“Ik heb mijn leven lang in de zorg gewerkt. De laatste 15 jaar als transferverpleegkundige nazorg in het Anna. Toen ik met vroegpensioen ging, kwam ik erachter hoe belangrijk het werk voor me was. Het geeft me voldoening. Daarom wilde ik nog een aantal uur in de week actief blijven in het ziekenhuis. Mijn dochter werkt hier ook, als kinderpsycholoog. Dus je kan wel zeggen dat zorgen in de familie zit.”
Welke moment zal je niet meer snel vergeten?
“Dat was een gesprek met een keurige dame van 100 jaar oud die er heel verzorgd en prachtig uitzag. Ze had net gehoord dat ze niet meer lang te leven had. Ze viel tijdens ons gesprek een aantal keer weg. Toen ze weer wakker was, zei ze tegen me: ‘Wil je tegen mijn kinderen zeggen dat ik heel trots op ze ben?’ Even later kwam haar zoon aan haar bed. Ik vertelde hem wat ze me gezegd had. Meteen daarna werd ze weer wakker. Ze glimlachte en ze fluisterde heel zacht: ‘Dank je wel’. Dat soort gesprekken blijven je altijd bij, omdat je dan echt nog iets kunt betekenen voor een ander.”
Ook vrijwilliger worden?
Meld je aan via het aanmeldformulier. Of bel naar onze vrijwilligerscoördinatoren via tel 040 - 286 4616. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:15 tot 16:15 uur en op vrijdag van 08:15 tot 12:15 uur.
Wat is jouw ware gezicht?
Ontdek in 7 korte stellingen jouw grootste kracht als (zorg)professional.
Doe de test