“Mijn werkgever is altijd goed voor mij geweest, ik wil ook iets terugdoen voor het Anna.”
Mariejan - EVV'er
“Ook twee uur per week extra werken helpt”
Toen haar leidinggevende haar vroeg om meer uren te werken, twijfelde EVV’er Mariejan wel even. Toch bleef ze maar denken aan de voordelen. Ze besloot in plaats van 32 uur 34 uur te gaan werken, maar wél met een proefperiode van een half jaar. “Het bevalt me heel goed. Als dat zo blijft, gaat die periode zeker verlengd worden.”
We gaan een paar maanden terug in de tijd: Mariejans leidinggevende vraagt alle teamleden van woonzorgcentrum Heuvel of ze meer uren willen werken. Om zo sámen te zorgen voor meer vaste gezichten voor bewoners. Enkele collega’s zetten die stap. “Dat kan ik alleen maar toejuichen”, zegt Mariejan. “Niets is fijner voor bewoners dan vertrouwde gezichten om hen heen.” Toch twijfelt ze op dat moment zelf nog, als alleenstaande moeder werkt ze al 32 uur per week. “Daarom vroeg ik mijn teamleider: heb je ook wat aan twee uur extra per week? Dat had ze zeker. Als iedereen dat doet, zijn we al een heel eind, gaf ze aan.”
Twee vrije dagen
Met 35 jaar werkervaring op de teller is Mariejan een vaste kracht bij Anna Ouderenzorg. “In die jaren heb ik best wat meegemaakt: mijn vader die op jonge leeftijd overleed, mijn moeder die extra zorg nodig had en een echtscheiding… Het Anna is er altijd voor mij geweest. Ik vind: als mijn werkgever goed voor mij is, dan ben ik dat andersom ook.” En dus besloot ze het aantal werkuren te verhogen. “Het lijkt zo weinig: twee uur per week extra werken. Maar het heeft wel degelijk invloed op het rooster. Twee vrije dagen achter elkaar zijn dan bijvoorbeeld moeilijker te plannen. Maar die heb ik wel nodig om bij te tanken.” Haar leidinggevende dacht met haar mee. “De meeste weken heb ik nu twee dagen achter elkaar vrij. Zo zie je maar: er is veel mogelijk.”
Pensioen
Een van Mariejans belangrijkste redenen om meer te werken, vat ze aan de hand van een voorbeeld samen: “Laatst zag ik een bewoner naar mij wijzen en tegen haar man zeggen: ‘dat is zo’n lieve zuster. Ik ben blij dat ze hier is.’ Daaruit blijkt wel dat bewoners echt behoefte hebben aan vaste gezichten.” Maar ook het feit dat haar kinderen inmiddels ouder zijn én dat er financiële voordelen aan meer werken zitten, trokken haar over de streep. “Ik ben alleenstaande ouder en 58 jaar oud. De meest gunstige jaren – financieel gezien – zijn die voor je pensioen, zeggen ze. Eerlijk is eerlijk: dat is ook mooi meegenomen.”
Wat is jouw ware gezicht?
Ontdek in 7 korte stellingen jouw grootste kracht als (zorg)professional.
Doe de test