Amy - verzorgende IG

“Ik merk iedere dag dat ik op mijn plek zit”

Amy - verzorgende IG in opleiding

“Zorgen: eigenlijk deed ik dat in de horeca ook”

Afgestudeerd kapster, werkzaam in de horeca: een lange tijd was dat voor Amy prima. Totdat het nachtleven haar teveel werd en ze haar vriend die overdag werkt vaak misliep. Ze wilde wat anders. “Net zoals veel andere mensen werk ik graag met mensen. Ik wist dus wel een beetje waar ik het zoeken moest. De omscholing bij Anna Ouderenzorg kwam op mijn pad en sindsdien merk ik iedere dag dat ik op mijn plek zit. Het is gewoon heel fijn om zorg te verlenen aan iemand die dat zichzelf niet meer kan geven.”

Het is heel fijn om dat wat je leert direct toe te kunnen passen

Ze heeft nog twee examens voor de boeg en dan kan ze in oktober van dit jaar gaan vieren dat haar diploma voor verzorgende IG binnen is. “Ik heb me wel eens een jonkie gevoeld in de klas, de meeste leerlingen waren een stukje ouder dan ik ben. Maar dat hield me niet tegen, je gaat allemaal voor hetzelfde doel. Het is heel fijn dat wat je leert, je direct kunt toepassen in de praktijk. Ik denk dat ik daar het meest van geleerd heb. Het gaat me goed af en daarom kijk ik ook niet op tegen de laatste maanden. Na mijn eerste examen kwam ik erachter, goh ik kan het gewoon!”

Voordat je het weet, ben je bekwaam

“Ik raad het opleidingstraject bij Anna Ouderenzorg iedereen aan. Het werk is superleuk en ik raak erdoor gemotiveerd. Wat mij bijvoorbeeld trok, is dat je de opleiding in 1,5 jaar kunt afronden in plaats van de drie jaar zoals voorheen. En geloof me, die anderhalf jaar gaat zo snel voorbij. Voordat je het weet, ben je bekwaam. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Van collega’s krijg ik veel ruimte en begeleiding om me zeker te voelen in wat ik doe. Ik voel me nooit bezwaard om iets te vragen, kan altijd op ze terugvallen en ze beschikken over een berg vakkundigheid. Dat alles heeft me gebracht waar ik nu ben.”

Ik heb anders naar mensen leren kijken

Amy heeft zowel op een somatische afdeling als op een PG-afdeling (voor mensen met dementie) haar traject gevolgd. Dat laatste is wat haar het meest trekt. “Mijn eerste binnenkomst op de PG-afdeling vergeet ik nooit meer. Ik vond het chaotisch, mensen waren onrustig en liepen veel rond. Nu ik er eenmaal zelf werk, weet ik hoe dit gedrag ontstaat en daar kan ik naar handelen. Ik heb anders naar mensen leren kijken. Ik kom in hun woonomgeving en dat is wat ik in mijn werk zo mooi vind. Een cliënt hoeft niet te doen wat ik vertel, maar ik benader de ander zoals zij dat graag willen. Ik heb leren omdenken en krijg enorm veel energie als ik zie dat iemand op z’n gemak is en een fijne dag heeft, onder andere door mijn zorg.”

Je kunt veel meer dan je denkt

Amy sluit af: “Als de zorgkant je trekt, moet je dit vooral doen! Je leert enorm veel en je kunt veel meer dan je denkt. Dat heb ik wel aan mijzelf bewezen. En straks vlam ik nog even door, dan volg ik de cursus tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV). Op de Anna Academie staan veel cursussen die interessant zijn. Kortom: er valt genoeg te leren!”

Wat is jouw ware gezicht?

Ontdek in 7 korte stellingen jouw grootste kracht als (zorg)professional. 

Doe de test

Welke van de {{resultItems.length}} vacatures past het best bij jou?

Zoek jouw functie

Op de hoogte blijven van vacatures?

Meld je aan voor onze JobAlert. Je krijgt automatisch een bericht als er een interessante baan is voor jou.

Meld je aan